Předmět 154SPG v LS 2019/2020

Vzhledem k nastalé situaci jsou na stránkách předmětu Stavební a průmyslová geodézie, v části Doplňující studijní materiál (http://people.fsv.cvut.cz/www/hanekpav/K154/YSPG/dopl_mat.php) připraveny k jednotlivým tématům přednášek dílčí materiály. O cvičení předmětu bude informovat jejich vedoucí.

Investiční výstavba

Odpřednášeno: Informace o metrologii, Měření posunů stavebních objektů podle ČSN 73 0405, Kontrola prostorové polohy rotační pece, válcovací tratě, jeřábové dráhy, Zatěžovací zkoušky mostů  Na stránkách předmětu jsou: Metrologický řád ČÚZK, Metrologický řád pro ČVUT - přednáška VÚGTK, Využití přístroje lasertracker při přípravě státního etalonu krátkých délek, Zkoušky digitálního nivelačního přístroje, Argus Eye (přípravek pro měření totálními stanicemi uvnitř některých objektů), Parametry a přetvoření komínu (pro 1. cvičení), Svislost stěny objektu (měření teodolitem nebo provažovačem).

Zákony, týkající se zeměměřictví, jsou na serveru www.cuzk.cz nebo na vyhledávačích.

 

Památková péče

Částečně odpřednášeno: Zákon o památkové péči, Národní památkový ústav, Dokumentace památkových rezervací a zón. Předměty a způsoby zaměření. Materiály o nedestruktivním průzkumu a další: www.npu.cz.

Na stránkách předmětu jsou: Stavební názvosloví – náhrada přednášky; doufám, že předmět měření je patrný z kresby a kótování.

 

Železnice

Základní informace o základech železničního stavitelství, železničním svršku, rozchodu, prostorové poloze osy koleje – najdete na vyhledávačích, např. https://www.fce.vutbr.cz/zel/plasek.o/studium/5_zeleznice_uvod.pdf. Ke studiu doporučuji vyhledat základní informace o přechodnicích, tj. kubické parabole a porovnání s klotoidou.

Na stránkách předmětu jsou: Přibližný způsob rektifikace železničního oblouku (pro mimořádné příležitosti, bez vybavení), Rektifikace železničního oblouku (starší postup, ve cvičení by bylo 3D zaměření pomocí TS), Železnice (výběr 5 přednášek z konference Geodézie v dopravě 2017), Lanovky (prezentace Žilinské univerzity, bez textu)

 

Strojírenská měření

Základy tolerování ISO - https://www.skola-auto.cz/wp-content/uploads/2017/09/

Tolerovani_rozmeru-zakladni_pojmy.pdf, (zejm. toleranční pole a třídy) nebo

 https://www.skola-auto.cz/wp-content/uploads/2017/09/Tolerovani_rozmeru-VSB.pdf

princip norem GPS – https://adoc.tips/rozmrove-a-geometricke-specifikace-produktu-a-jejich-ovovani.html

Na stránkách předmětu jsou: Měřicí zařízení pro strojírenství (soubor prospektů s parametry, včetně ručních skenerů), Aplikace trackeru Leica AT-401, Systém IMS (průmyslový měřicí systém)

 

Vodohospodářství

a) Základní informace o měření posunů a přetvoření údolních hrází

 Na stránkách předmětu jsou: Měření posunů přehrad totálními stanicemi

b) Kanalizace a čistírny odpadních vod (ČOV).

Na stránkách předmětu jsou: Kanalizační stoky, Odlehčovací komory kanalizace, Výkresy objektů v kanalizační síti – požadavky na zaměření lze odvodit, Geodeti a jejich spolupráce při realizaci ČOV (prezentace bez doprovodného textu).

 

Obsah této informace se může v čase měnit. Pokud dojde k obnovení řádné výuky, budu informovat, které z partií stihnu odpřednášet.